Welkom bij Student & Leefstijl Amsterdam!

Over ons


Als onderdeel van de stichting Student en Leefstijl hebben wij één doel: het uitbreiden van kennis omtrent voeding en leefstijl onder geneeskunde studenten. Dit zodat zij deze kennis in de toekomst kunnen toepassen in de spreekkamer om hun patiënten vanuit deze (vaak nog onderbelichte) hoek te helpen. Uiteindelijk willen wij voeding en leefstijl een belangrijke plaats in het geneeskunde onderwijs geven.
 
Het lokale bestuur in Amsterdam zet zich in voor beide geneeskunde faculteiten in Amsterdam (locaties AMC en VUmc). Maar hoe zorgt Student en Leefstijl Amsterdam voor deze verspreiding van kennis?
 
Op de voorgrond zijn wij voornamelijk bezig met het opzetten van de jaarlijkse SELF-cursus, ook wel: Students Experienced in Lifestyle and Food. In deze 9-weekse cursus worden verschillende onderwerpen omtrent voeding en leefstijl besproken. Per onderwerp worden gespecialiseerde gastsprekers uitgenodigd om op deze manier up-to-date onderwijs te waarborgen. Na het volgen van de cursus hebben deelnemers ook echt meer kennis hebben over voeding en leefstijl in de geneeskunde. Natuurlijk blijft het bij basiskennis blijven, want de arts is geen diëtist. Echter is het geen oppervlakkige basiskennis, want in de cursus wordt besproken hoe leefstijl kan worden toegepast binnen de vele verschillende disciplines. Daarbij wordt er ook dieper ingegaan op o.a.: verslaving, kind en foetus, slaap, verslaving, darmmicrobioom en psychiatrie. Bovendien, zonder basiskennis en vaardigheden, zullen artsen nooit leefstijl als medicijn gaan inzetten in de spreekkamer.
 
Verder zijn wij ook achter de schermen druk bezig! Want hoewel de cursus altijd zeer interessant en goedbezocht is, is hij nog wel extra-curriculair. Bij Student en Leefstijl zijn wij van mening dat de onderwerpen die hier aan bod komen een eigen plekje verdienen in het geneeskunde curriculum. Wij zetten ons dan ook in voor de implementatie van voeding en leefstijl onderwijs in de geneeskunde faculteiten. Hiervan zijn de eerste effecten al merkbaar. 
 
Zo kunnen op locatie VUmc studenten extracurriculair cursussen bij SpringLab volgen. Deze worden, onder toezicht van medische experts, door student-assistenten ontwikkeld, voorbereid en gegeven. Kenmerkend is hier aan de passie, ruimte om te leren (want fouten maken mag) en vooral het plezier. Momenteel vallen deze cursussen binnen acht leerlijnen en worden de onderwerpen uit verschillende perspectieven gegeven. Het sluit goed aan op de onderwijsbehoefte van de doelgroep (bachelor én masterstudenten). Studenten op locatie AMC hebben nu de mogelijkheid om het vak ‘Diometer’ te volgen. Een vak waarin voeding en leefstijl centraal staat. Allemaal stappen in de goede richting, maar we zijn er nog lang niet. 
 
Wil je meer weten, ben je geïnteresseerd in de cursus of heb je een leuke suggestie (zoals een interessante spreker of een leuk onderwerp)? Volg ons op Instagram of mail ons!

 

Het bestuur


Joyce van Tol | voorzitter
Foke van de Blaak | secretaris
Laurien van der Lee | penningmeester
Gijsje Faber | acquisitie en interne relaties 
Rihem el Damnhouri | acquisitie en interne relaties 
Emily van der Werf | Implementatie
Nina Burgering | public relations
 

SELF


De SELF-cursus Amsterdam 2022-2023 zal plaatsvinden van 28 februari t/m 25 april en zal dus 9 weken duren. Op onze insta vind je meer informatie over de cursus. Al enthousiast?! Bij deze het aanmeld formulier en wie weet tot dan!
 
 

Contact


Instagram: @studentenleefstijl.amsterdam 
 
 
Om volgend jaar weer een leerzame SELF-cursus neer te kunnen zetten en verdere stappen te maken met de implementatie van leefstijlgerelateerd onderwijs binnen de geneeskunde opleiding, zijn wij op zoek naar een nieuw bestuur!
 
Lijkt het jou leuk om bij te dragen aan een vitalere en gezondere wereld? Samen te werken met een leuk en gezellig team? Ben je geïnteresseerd in het verbeteren van de geneeskunde opleiding? En ben je ook van mening dat voorkomen belangrijker is dan genezen?
 
Meld je dan aan! Stuur jouw CV en een korte motivatie voor 5 juni naar amsterdam@studentenleefstijl.nl
Poster nieuw bestuur