Welkom bij Student & Leefstijl Amsterdam!

Over ons


Als onderdeel van de stichting Student en Leefstijl hebben wij één doel: het uitbreiden van kennis omtrent voeding en leefstijl onder geneeskunde en paramedische studenten. Zo kunnen zij deze kennis toepassen in de praktijk van de toekomst en hun patiënten vanuit deze (vaak nog onderbelichte) hoek helpen.
Daarnaast willen wij voeding en leefstijl een belangrijke plaats in het geneeskunde onderwijs geven.

Het lokale bestuur in Amsterdam zet zich momenteel in voor beide geneeskunde faculteiten in Amsterdam (locaties AMC en VUmc), maar hoe zorgt Student en Leefstijl Amsterdam voor deze verspreiding van kennis?

Op de voorgrond zijn wij bezig met het opzetten van de jaarlijkse SELF-cursus, ook wel: Students Experienced in Lifestyle and Food. In deze 8 tot 10-weekse cursus worden verschillende onderwerpen omtrent voeding en leefstijl besproken. Per onderwerp worden gespecialiseerde gastsprekers uitgenodigd om op deze manier up-to-date, interessant en leerzaam onderwijs te waarborgen. Onderwerpen die aan de orde zullen komen in de cursus zijn o.a. verslaving, het (on)geboren kind, slaap, diëtetiek, het darmmicrobioom en mentaal welbevinden. We hopen de toekomstige (para)medici met deze cursus zo te prikkelen dat zij later leefstijl als medicijn gaan inzetten.

Bovendien zijn wij achter de schermen ook druk bezig! Want hoewel de cursus altijd erg interessant en goed bezocht is, is het nog wel extra-curriculair. Bij Student en Leefstijl zijn wij van mening dat de onderwerpen die hier aan bod komen een eigen plekje verdienen in de curricula. Wij zetten ons dan ook in voor de implementatie van voeding- en leefstijlonderwijs. Op dit moment doen wij dat in de geneeskunde faculteiten. Hiervan zijn de eerste effecten al merkbaar. Zo kunnen de studenten op locatie VUmc extra-curriculaire cursussen binnen de leerlijn leefstijl volgen bij SpringLab. Deze cursussen worden, onder toezicht van medische experts, door student-assistenten ontwikkeld, voorbereid en gegeven. De studenten op locatie AMC hebben nu de mogelijkheid om het vak ‘Diometer’ te volgen. Een vak waarin voeding en leefstijl centraal staan.

Dit zijn stappen in de goede richting, maar we zijn er nog lang niet.

Wil je meer weten, ben je geïnteresseerd in de cursus of heb je een leuke suggestie (zoals een interessante spreker of een leuk onderwerp)? Volg ons op Instagram of mail ons!

 

Het bestuur


Alicia Beckers | Voorzitter
Jordi Dengerink | Secretaris
Lot Kuilboer | Penningmeester
Linn Widdershoven | Acquisitie en externe relaties 
Fenna Deutekom | Implementatie 
Djoa Wessels| Implementatie
Lisanne Vlekke | Public relations
 

SELF


De SELF-cursus Amsterdam 2023-2034 zal plaatsvinden in maart/april/mei 2024. Binnenkort zal er meer informatie volgen met daarbij de aanmeldlink. Al enthousiast? Volg ons op Instagram om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. Hopelijk tot bij de SELF-cursus!
 

Contact


Instagram: @studentenleefstijl.amsterdam