Interview runningtherapeut Natalie de Snaijer
Deze week is het thema van de Leefstijl Challenge beweging. Wij interviewden daarom Natalie de Snaijer. Natalie is oprichtster van Sparkle Sports en Runningtherapy Westvoorne waarbij ze met veel passie werkt als sportcoach gericht op runningtherapy, hardloop-en conditietrainingen en yoga.
Wat heeft u gestudeerd/hoe bent u op uw huidige plek terechtgekomen?
Ik begon zelf met turnen en dat vond ik fantastisch! Heerlijk bewegen en ontdekken dat ik meer kon dan ik dacht. Door mijn enthousiaste docent werd ik geïnspireerd zelf ook les te geven en op mijn 17e haalde ik mijn licentie bij de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie). Jarenlang heb ik kinderen en volwassenen mogen helpen zich te ontwikkelen. Ondertussen ontdekte ik hardlopen en yoga. In o.a. Breda, Rotterdam, Amsterdam en Portugal heb ik opleidingen en trainingen gevolgd in verschillende yogavormen. Hiernaast volgde ik een opleiding tot hardlooptrainer (AtletiekUnie), runningtherapeut en personal trainer.
Wat zijn uw dagelijkse werkzaamheden? Hoe speelt beweging hierin een rol?
Dagelijks ben ik met bewegen bezig. Ik begeleid mensen in groepen en individueel. Ik heb van mijn passie voor bewegen mijn beroep kunnen maken. Na mijn werk ben ik druk met mijn gezin, maar houd ik me ook nog bezig met het voorbereiden van lessen en het uitbreiden van mijn kennis. Daarnaast probeer ik in mijn vrije tijd natuurlijk ook mijn rust te nemen.
Wat is volgens u de impact van beweging op de gezondheid?
Beweging heeft impact op je fysieke, emotionele en mentale gesteldheid. Voldoende beweging houdt de verschillende fysieke lichaamsfuncties op peil, zoals de bloedcirculatie, de ademhaling, de spieren, de gewrichten en botten. Daarnaast heeft beweging effect op de stofwisseling, het lichaamsgewicht, het versterkt je weerstand en verbetert je slaappatroon. Beweging heeft in elke fase van je leven een positieve invloed op je fysieke gesteldheid.
Lichaamsbeweging heeft ook invloed op het emotioneel welbevinden. Het geeft zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig sporten en bewegen minder risico lopen om depressieve symptomen te ontwikkelen. En krijgen ze die toch, dan hebben ze een grotere kans op herstel als ze een actieve leefstijl hebben. Op mentaal vlak zorgt lichaamsbeweging dat het lichaam efficiënter omgaat met het verwerken van angst en stress. De mentale veerkracht neemt toe.
U geeft zelf ‘Running Therapy’, kunt u uitleggen wat dat precies is?
Runningtherapy is bewegen voor je (overbelaste) brein. De kern van runningtherapy is het gebruik van hardlopen om de psychische conditie te verbeteren. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van somberheid, oververmoeidheid, burn-out, stress of andere psychische klachten, helpt het om regelmatig te hardlopen. Deze duursport helpt om de klachten structureel te verminderen. Hierbij is hardloop ervaring niet nodig.
Runningtherapy wordt vaak ingezet bij mensen met een burn-out. Bij hardlopen en andere duursporten komen de hormonen endorfine, serotonine en dopamine vrij, die zorgen voor een plezierig en gelukkig gevoel. Bij een burn-out heb je stress voor langere tijd. Door te veel spanning en stress daalt de endorfine in je lichaam en neemt de hoeveelheid cortisol toe. Door op een laag tempo hard te lopen vermindert de cortisolspiegel in je bloed significant en maakt je lichaam de gelukshormonen aan. Dit gebeurt al na ongeveer 12-20 minuten.
Het hardlopen is geen doel op zich. Het plezier beleven aan het bewegen staat voorop en zo gebruiken we hardlopen als middel om jezelf beter te voelen.
Naast psychische voordelen biedt hardlopen natuurlijk ook verbeteringen qua conditie en uithoudingsvermogen. Runningtherapy is ook een goede aanvulling op gesprekspsychotherapie en medicatie.
Wat zou uw ultieme doel zijn op het gebied van beweging en gezondheid?
Mijn doel is om mensen in beweging te krijgen en te houden. Dat veel bewegen normaal wordt en dat de noodzaak wordt gezien om fysiek én mentaal fit te blijven. Er is echt altijd een manier om in beweging te komen. Ik ben ervan overtuigd dat veel van onze Westerse ziektes zullen verminderen als mensen voldoende bewegen.
In 2012 werd het gebrek aan voldoende beweging, oftewel fysieke inactiviteit, door het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet uitgeroepen tot een pandemie: onderzoekers schatten dat maar liefst 5,3 miljoen sterfgevallen, 9 procent van de totale wereldwijde sterfte, kwam door te weinig beweging. Wetenschappers omschreven fysieke inactiviteit als een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid, met ook immense gevolgen op sociaal en economisch vlak. Vergelijkbaar met roken. Er zijn inmiddels maar liefst 26 ziektes en aandoeningen waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het mede veroorzaakt wordt door onvoldoende bewegen. Dit zijn onder meer hart- en vaatziekten, diabetes type II, bepaalde vormen van kanker, dementie en mentale achteruitgang.
Wat kunnen wij daarmee doen als (toekomstig) arts?
Artsen zouden beweging moeten adviseren als medicijn. Daarnaast is het van belang dat ze de noodzaak van bewegen blijven uitleggen.
Wat zou u mee willen geven aan de artsen van de toekomst?
In een consult actief vragen naar de leefstijl en vervolgens focus leggen op het bevorderen van een gezonde leefstijl, waarvan meer bewegen een belangrijk onderdeel is. Na het uitvragen van de leefstijl is het belangrijk dat hier ook echt iets mee bedaan wordt. Denk bijvoorbeeld aan een doorverwijzing naar beweegprofessionals of directe begeleiding vanuit de praktijk.
Bewegen is in principe voor iedereen toegankelijk, maar de meeste mensen hebben toch stimulering en begeleiding nodig. Goede beweegprogramma’s toegankelijk maken voor iedereen zou de zorg uiteindelijk andere grotere kosten van ziektes besparen. Veel bewegen moet gezien worden als noodzaak, net zoals (gezond) eten, drinken en slapen.
Wat is uw tip om meer beweging in je dagelijks leven te implementeren?
Maak van bewegen een leuke gewoonte. Ga wandelen met een podcast of met een vriend. Spreek een vast moment af om bijvoorbeeld hard te lopen met een vriendin. Daarnaast moet je proberen om stilzitten te voorkomen. Meer bewegen begint immers niet met vaker sporten, maar met minder zitten!