Interview Huisarts Karel Bos
Student en Leefstijl interviewt maandelijks specialisten over leefstijl in de praktijk. Hiermee willen we laten zien dat leefstijl écht in elk specialisme voor komt. Daarnaast is het voor toekomstige artsen natuurlijk leuk om te lezen over verschillende specialismes: wij zitten nog erg in het proces van ontdekken welke specialismes interessant zijn voor ons!
Deze maand interviewde Muriël Odink en en Meeke Paardekooper de in Amersfoort gebaseerde huisarts Karel Bos.
Interview met huisarts Karel Bos
Karel Bos is huisarts(opleider) in Amersfoort en geeft tevens lezingen over voeding en leefstijl in de artsenpraktijk. Met behulp van het leefstijlroer en een stapel leefstijlboeken op zijn bureau, stimuleert hij zijn patiënten tot leefstijlverandering.
Wat is de belangrijkste leefstijlfactor binnen de huisartsgeneeskunde?
Onderzoek toont aan dat het bieden van keuzevrijheid iemand effectiever kan helpen. De belangrijkste leefstijlfactor is dus datgene wat de patiënt zelf belangrijk vindt. Als huisarts probeer ik dit te achterhalen door aan het einde van ieder consult aan een patiënt te vragen of hij/zij iets aan leefstijl wil veranderen. Als ondersteuning gebruik ik hierbij het leefstijlroer. Terwijl ik het consult verwerk, geef ik de patiënt de ruimte om hierover na te denken. Je gaat opzoek naar intrinsieke drijfveren. Wat is voor iemand belangrijk in het leven? Bijvoorbeeld een opa die zijn kleinkinderen gezond wilt zien opgroeien en daarvoor moet afvallen. Vervolgens ga je verdiepen om te bekijken hoe dat doel precies kan worden bereikt.
Hoe zie jij de relatie tussen sociaaleconomische status (SES) en leefstijl?
Er is een groot verschil in leefstijl tussen mensen met een lage SES en een hoge SES. Het is van belang om hierop in te spelen. Mensen met een lage SES werken beter in groepsverband, ze kunnen elkaar dan ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan wandelgroepen of projecten zoals Keer Diabetes2 Om. Ook moet je rekening houden met laaggeletterdheid, zo is er een folder ‘Koolhydraat beperkt eten’ ontwikkeld die geheel bestaat uit plaatjes. Hoger opgeleiden geef ik het advies om een boek te lezen. Bovendien is educatie over leefstijl van groot belang. Het is bekend dat hoogopgeleiden ten opzichte van laagopgeleiden 15 gezonde levensjaren meer hebben.
Merk je ook wel eens weerstand van collega’s tegenover leefstijl?
Vroeger, toen ik nog in de opleiding Voeding zat, kon ik niet met andere artsen praten over leefstijl. Dit is inmiddels aan het veranderen. Steeds meer (jonge) collega’s zijn geïnteresseerd in leefstijl en willen zelf aan de slag in de praktijk. Sommige collega’s blijven erg kritisch, vaak omdat zij vinden dat de primaire preventie ligt bij de overheid of de zelfredzaamheid van de patiënt, en niet bij de huisarts. Ik zie mijzelf als rolmodel, en ik denk dat ik evengoed als huisarts aan de primaire preventie kan bijdragen.
Is er een leefstijlfactor die jijzelf zou kunnen verbeteren?
Niemand kan alles 100% goed doen. Je moet dus mild blijven, ik neem het een patiënt daarom nooit kwalijk als het niet lukt om een leefstijldoel te bereiken. Wat zou ikzelf beter kunnen doen? Ik drink iedere dag graag een klein glaasje wijn (of 2).
Hoe zie je de zorg over 10 jaar?
Op dit moment geven we webinars aan collega’s over leefstijl. Voor de toekomst denk ik dat we webinars gaan geven aan patiënten. Mensen kunnen zichzelf intekenen op een onderwerp dat ze interessant vinden. Je vertelt het verhaal aan een groep, wat niet alleen tijd bespaart, maar het biedt ook de mogelijkheid om mensen met elkaar in gesprek te laten gaan. Hiermee ga ikzelf binnenkort beginnen in mijn eigen praktijk, en ik denk dat we dit op termijn op landelijk niveau kunnen gaan uitrollen.
Wat is de gouden tip voor de (huis)arts van de toekomst?
Zelfzorg, zelfzorg, zelfzorg! Wanneer jezelf voldoende beweegt, goed slaapt en ontspant, dan kan je dit ook doorgeven aan je patiënten.
Ben jij medisch student en zou jij ook zo’n interview bij een specialist willen houden? Dit is een mooie kans om open in gesprek te gaan met een specialist van jouw favoriete specialisme over leefstijl, en je tegelijkertijd meer inzichten te geven aan (toekomstige) artsen over deze onderwerpen. Stuur een mail naar pr@studentenleefstijl.nl. Hetzelfde geldt voor specialisten met interesse om een interview voor (toekomstige) artsen te houden over het onderwerp leefstijl.