SELF-Alumnus: David van Eerd
De SELF-cursus (Students experienced in lifestyle and food) is inmiddels al enkele jaren op gang. Dat betekent dat er ondertussen SELF-alumni zijn die momenteel zijn afgestudeerd en werkzaam zijn als arts. Wij zijn op zoek gegaan naar deze artsen “experienced in lifestyle and food”. Hoe passen ze de opgedane kennis toe in de praktijk? Vanaf nu posten we maandelijks zo’n interview. Ben jij een SELF-alumnus/a en wil je ons helpen door te delen wat je het meest is bijgebleven van de cursus en welke leefstijlkennis je het meest toepast in de praktijk? Stuur dan een mail naar pr@studentenleefstijl.nl.
Interview SELF-alumnus David van Eerd
Ik ben Davíd van Eerd (30 jaar) en woon in Breda. Ik heb Geneeskunde gestudeerd in Rotterdam, waar ik ook de SELF-cursus heb gevolgd in 2017-2018. Ik werd daardoor zo enthousiast, dat ik het jaar daarna als lid van het bestuur in Rotterdam van Student en Leefstijl deze cursus mee georganiseerd heb. Beide keren heb ik de cursus als een hele boeiende aanvulling op het “standaard” geneeskunde curriculum ervaren. Na mijn studie geneeskunde ben ik als ANIOS gaan werken in onder meer de sportgeneeskunde, cardiologie en geestelijke gezondheidszorg. Binnenkort ga ik starten met de vervolgopleiding tot huisarts.
Hoe gebruik je de opgedane kennis over voeding en leefstijl uit de SELF-cursus in jouw dagelijkse werkzaamheden als arts?
Ik probeer leefstijlgeneeskunde al zoveel mogelijk te integreren in mijn werk. In de sportgeneeskunde was dit erg gemakkelijk, omdat er daar meer tijd per patiënt was en ik daar een selectie patiënten zag die erg gemotiveerd was om met een gezonde leefstijl aan de slag te gaan en open stond voor adviezen. In de geestelijke gezondheidszorg en de cardiologie was dit een stuk lastiger door meer tijdsdruk, maar ook doordat de patiënten daar doorgaans een veel slechtere uitgangsconditie hadden en veel moeilijker te motiveren waren tot gedragsverandering. Toch heb ik op de afdeling verslavingszorg waar ik werkte een aantal keer een trainingsschema gemaakt voor patiënten, om te proberen hen te motiveren zich op nieuwe doelen te richten bij het achterlaten van hun verslaving. Later als huisarts hoop ik leefstijlgeneeskunde een veel grotere plek te geven, liefst in de vorm van een leefstijlpraktijk aanvullend op de huisartspraktijk.
Hoe pas je de opgedane kennis over voeding en leefstijl uit de SELF-cursus in jouw dagelijks leven toe?
Ik at altijd al gezond, maar ik ben door de SELF-cursus wel meer verse en onbewerkte producten gaan eten. Het belang van slaap, beweging en ontspanning kende ik al langer, omdat ik altijd fanatiek gesport heb, maar ook hierover heb ik in de SELF cursus wel interessante nieuwe dingen geleerd.
Wat vind je tot nu toe lastig aan een gezonde leefstijl toepassen in de praktijk of op jezelf?
Het moeilijkst vind ik om een gezonde leefstijl toe passen, wanneer je onder tijdsdruk staat. Dit geldt zowel voor mijn persoonlijke leven als in de zorg. Wanneer je zelf een drukke periode op het werk hebt, is het veel lastiger om gezond en vers te eten, tijd en energie over te houden om te sporten en voldoende slaap en ontspanning in te bouwen. Ook in de zorg speelt tijdsdruk een grote rol, omdat je vaak maar beperkte tijd per patiënt hebt waarin je zoveel moet regelen, en er ook veel tijd gaat zitten in randzaken als administratie en verslaglegging.
Hoe ervaar je de werkdruk als arts en hoe ga je hiermee om?
Tijdens mijn periodes in het ziekenhuis op de Eerste Hart Hulp en Cardiologie afdeling heb ik de werkdruk als pittig ervaren. Ik vond deze periodes wel erg leerzaam, maar merkte al snel dat ik niet mijn hele carrière onder die druk wilde werken. Ik heb er in die periode al bewust voor gekozen om 1x per 2 weken een dag vrij te hebben, en ben ook van plan later iets minder dan fulltime te gaan werken. Op deze manier denk ik het werk beter aan te kunnen, en er voor te kunnen zorgen dat ik voldoende mentale en fysieke energie heb om me optimaal voor mijn patiënten in te kunnen zetten.
Kom jij aan je dagelijkse beweging (richtlijnen*) en hoe doe je dat?
Ja zeker, ik doe 2-3x per week aan krachttraining, en daarnaast calisthenics (een soort turnen) en fietsen. Ook probeer ik naast het sporten zoveel mogelijk te wandelen, de trap te nemen en te staan i.p.v. zitten.
Wat voor leefstijl tip is je het meest bij gebleven en kan je die met ons delen?
De één ingrediënt regel: probeer zoveel mogelijk voedingsmiddelen bestaande uit één ingrediënt in je voedingspatroon op te nemen (bijv. havermout i.p.v. cruesli, en tomatenpuree i.p.v. kant-en-klare pastasaus), dan vermijd je automatisch de sterk bewerkte voedingsmiddelen die veel suiker, zout en andere ongezonde toevoegingen bevatten.
Heb je nog een laatste mededeling?
Ga zo door met de SELF cursus en blijf de geneeskunde faculteiten, politiek en verzekeraars aan hun mouw trekken om leefstijl hoger op de agenda te plaatsen, zodat leefstijlgeneeskunde in de toekomst in heel de zorg zijn plaats vindt!
David is zelf al druk bezig om zich in te zetten voor leefstijlgeneeskunde. Bekijk ook zijn website met achtergrondinformatie en praktische leefstijltips: https://davidvaneerd.nl/
*= De huidige beweegrichtlijnen volgens de gezondheidsraad zijn als volgt: 150 minuten per week matig intensief bewegen (wandelen, stofzuigen, yoga) en 2x/week spierversterkende oefeningen (sportschool, hardlopen, wielrennen, zwemmen).