Bestuur Utrecht: Diede Besseling
Wie zijn wij van Student en Leefstijl? Wat drijft ons en hoe ziet de geneeskundeopleiding met meer kennis over voeding en leefstijl eruit volgens ons? Elke maand verschijnt er een interview met een bestuurslid van één van de Student en Leefstijl besturen (één bestuur per faculteit in Nederland en een landelijk bestuur).
Interview Bestuurslid Student en Leefstijl
Hoi! Ik ben Diede, 23 jaar oud en ik zit in het vierde jaar van de opleiding geneeskunde in Utrecht. In 2019 werd ik getipt door een vriendin die dacht dat Student en Leefstijl wel eens iets voor mij zou kunnen zijn. En ze had gelijk, want ik ben nu voor het tweede jaar deel van het lokale bestuur te Utrecht! Vorig jaar deed ik de promotie en dit jaar vervul ik de rol van voorzitter.
Waarom heb je ervoor gekozen om bij Student en Leefstijl te gaan?
Ik ben bij Student en Leefstijl gegaan, omdat ik al een tijdje veel met leefstijlfactoren zoals gezonde voeding, slaap en beweging bezig ben. Zelf had ik een aantal lichamelijke klachten en ik merkte dat een gezonde leefstijl mij erg hielp om daar mee om te gaan. Sindsdien begon ik me erover te verbazen dat wij eigenlijk zo weinig leren over leefstijl in onze opleiding, terwijl patiënten voor vragen hierover wel snel naar hun arts gaan. Ook leren wij dat bepaalde leefstijlfactoren, zoals overgewicht, weinig beweging, roken en alcohol kunnen leiden tot (chronische) ziekten. We leren hoe we deze kunnen behandelen, maar niet hoe we ze kunnen voorkomen. Daarom wilde ik me graag inzetten, om ervoor te zorgen dat artsen in opleiding zich meer bewust worden van het belang van een gezonde leefstijl en ook handvaten krijgen om dit bij hun patiënten te stimuleren.
Hoe zie je leefstijl terugkomen in de opleiding?
Tijdens de bachelor heb ik gemerkt dat er nog niet veel aandacht werd besteed aan leefstijl en voeding ter behandeling of voorkoming van ziekten. In colleges wordt wel vaak het belang van een gezonde leefstijl aangestipt, maar concrete adviezen werden niet echt gegeven. In de master hebben we wel een paar colleges over revalidatie gehad, waarbij werd ingegaan op de externe en persoonlijke factoren die het functioneren van een patiënt beïnvloeden. Deze kijk op gezondheid, waarbij gekeken wordt naar de belangen en wensen van de patiënt en leefstijlaanpassingen die deze beïnvloeden, sprak mij heel erg aan.
In het tweede jaar van de studie bestaat ook het keuzevak ‘Voeding’, waaraan ongeveer 30 studenten kunnen meedoen. Ik zou graag zien dat meer studenten hieraan kunnen deelnemen of dat dit zelfs een standaard blok wordt. Daarnaast zou het mooi zijn als er in de opleiding een ‘leerlijn leefstijlgeneeskunde’ komt, net zoals er nu al een ‘leerlijn farmacologie’ bestaat. Naast dat er in elk blok een groep medicamenten wordt behandeld, zou dan ook een leefstijl speerpunt aan bod kunnen komen.
Hoe pas jij leefstijl toe in je eigen leven?
Ik ben vooral veel bezig met gezonde voeding, koken is een van mijn grootste hobby’s! Ik zie het als het als een uitdaging om gerechten plantaardiger, gezonder én lekker te maken. Tijdens de lockdown heb ik een kookboekje voor mijn vrienden gemaakt met al deze recepten erin. Verder vind ik sporten erg leuk, dus ben ik er automatisch veel mee bezig. Ik probeer er ook op te letten dat ik activiteiten doe die me ontspanning geven en kom er steeds meer achter waarvan ik ‘oplaad’, bijvoorbeeld van schilderen. Soms vind ik het nog wel moeilijk om hier de tijd voor vrij te maken.
Hoe blijf jij gezond tijdens de lockdown?
Ik heb geluk dat ik nu gewoon naar coschap kan gaan en ’s ochtends dus al buiten kom en op de fiets zit! Toen ik wel binnen zat probeerde ik elke dag een ochtendwandeling te maken en deed ik bij een supermarkt verderop boodschappen, zodat ik iets verder moest lopen. Daarnaast heb ik via marktplaats een racefiets gekocht en maak ik nu ook deel uit van het Nederlandse wielrenlandschap. Ook doe ik veel workouts via YouTube of geïmproviseerde workouts (met zware studieboeken als gewichten).
Wat voor arts wil je later worden?
Ik weet nog niet wat voor arts ik later wil worden en wil echt nog ervaren wat ik leuk vind tijdens de coschappen. Wel ben ik erg snel enthousiast, wat betekent dat mijn lijstje met opties steeds langer wordt. Bovenaan staan nu onder andere huisarts, kinderarts en revalidatiearts. Wat ik wel zeker weet is dat ik leefstijl wil laten terugkomen in mijn specialisme. Het lijkt me bijvoorbeeld erg leuk patiënten te helpen aan een gezond voedingspatroon of een actiever leven. Huisarts ligt dan misschien het meeste voor de hand, omdat je het eerste aanspreekpunt bent voor patiënten, maar ik denk dat dit in meerdere specialismen toe te passen is.
Heb jij een guilty pleasure (qua eten)?
Ik snoep eigenlijk bijna nooit en ik denk ook niet je je guilty hoeft te voelen als je dat een keer wel doet! Als ik dan iets moet noemen is het super pure chocolade (85%).
Tips en tricks: welke leefstijl tip heb jij?
Eindig je dag met de ‘Happy 5 for life’. Ik deed dit als klein meisje al met mijn moeder voor het slapen gaan. Nog steeds beantwoord ik elke avond de volgende 5 vragen ’s in mijn notitieboekje:
1. Wat was het leukste van de dag?
2. Heb je iets goeds voor je lijf gedaan?
3. Heb je iets voor een ander gedaan?
4. Ben je alleen geweest/heb je een moment voor jezelf gehad?
5. Wat is je goede voornemen voor morgen?
Dit helpt mij om tot rust te komen voor ik ga slapen en even te reflecteren over de dag. Als je helemaal lekker bezig bent kun je ook nog 3 dingen opschrijven waar je dankbaar voor was die dag (een bewezen strategie die bijdraagt aan een gelukkig leven)!